Anderhalf idee

Het anderhalf idee is ontstaan tijdens de diepste crisis die de mens in de 21ste eeuw heeft gekend. Ik laat bewust de 20ste eeuw buiten beschouwing omdat het bijzonder moeilijk is in te schatten of de Covid-19 crisis erger is dan de 2 oorlogen die wij (onze ouders en grootouders) hebben meegemaakt. Ik hoorde iemand van die generatie zeggen : “Ach jong, nu hebben we geen koud en geen honger“. Hierop verder bordurend denk ik dan dat de Corona crisis al bij al nog meevalt.

En toch is het allemaal sterk bevreemdend. Neem nu de werksituatie : vroeger moest ik makkelijk anderhalf uur op en anderhalf uur af rijden om op het werk en thuis te raken. Nu zit ik al elke morgen stipt om 8u aan mijn bureau . Ik zit al 7 weken vanuit ‘mijn kot’ te werken, zoals de meeste van mijn collega’s. Deze manier van werken schept ook nieuwe mogelijkheden. Had ik in deze eenzame periode wat doorgezet , dan had ik nu al een mooie volle anderhalve corona baard, ware het niet dat mijn huisgenoten mij van dag 2 al hebben teruggefloten bij de eerste opkomende stoppels. Helaas voor de mooie baard, we moeten het met wat minder doen. We laten 1 letter weg ‘a’ en komen uit bij bard (met een ‘d’). (wiki : Bard is de benaming voor de lyrische dichters en zangers in met name de Keltische talen. Zij waren de verre voorgangers van wat tegenwoordig wel ‘singer-songwriter’ wordt genoemd.) Het nieuwe leven is dus niet aan de mannen met baarden maar wel aan de barden ! Combineer dit met de anderhalve wereld waarin we terecht zijn gekomen en zo ontstond het idee om alle barden een podium te bieden om het volk te entertainen en zo beetje bij beetje terug te keren naar het oude normaal. De anderhalvemetersessie was geboren.